Nauka górą! Wybierz swój kierunek studiów. Rekrutacja na studia już w czerwcu 2024

Aktualności

Meet my culture - Polska

Data: 06.12.2023 Kategoria: Projekty
Wpis może zawierać nieaktualne dane.

8 listopada 2023 r., w holu pierwszego piętra budynku L Uniwersytetu Bielsko-Bialskiego odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu „Poznaj moją kulturę”, adresowanego do członków społeczności akademickiej UBB, a mającego na celu poszerzenie wiedzy uczestników na temat różnych kultur współczesnych – w szczególności tych, których przedstawicieli można spotkać na co dzień w uczelnianych korytarzach. Na pierwszy ogień poszła kultura polska, ze szczególnym uwzględnieniem regionalnej kultury okolic Bielska-Białej.

Po oficjalnym otwarciu spotkania przez Prorektora do spraw Studenckich i Kształcenia, dra hab. inż. Tomasza Knefla, prof. UBB, głos zabrała dr Dagmara Mika, Kierownik Działu Współpracy Międzynarodowej, przedstawiając założenia projektu „Internacjonalizacja zaczyna się w domu”, w ramach którego odbywa się, między innymi, cykl wydarzeń „Poznaj moją kulturę”. Następnie mgr inż. Bartosz Dębowski przedstawił najbardziej charakterystyczne elementy kultury polskiej w ujęciu tematycznym i historycznym, z uwzględnieniem najbardziej zasłużonych dla tej kultury osób. Potem, pan Stanisław Olearczyk, student UBB, wystąpił z prezentacją o stereotypach dotyczących Polaków i polskiej kultury, szczegółowo omawiając wybrane ich przykłady. Z kolei, przyszła pora na pokaz dotyczący kultury ludowej, w ramach którego wystąpiła pani Małgorzata Rojczyk, studentka UBB udzielająca się również w Zespole Regionalnym Magurzanie z Łodygowic, oraz jej partner z tego zespołu, pan Wojciech Skoczeń. Razem przedstawili stroje pasterskie i odświętne górali żywieckich, szczegółowo omawiając ich elementy, a także zaprezentowali fragmenty trzech tańców ludowych: Obyrtki, Polki i Hajduka. Z ostatnią prezentacją wystąpiła dr Małgorzata Jopek-Bizoń, przedstawiając Podbeskidzie jako przestrzeń kulturową. Wieńczącym program punktem spotkania była degustacja charakterystycznych przysmaków regionalnych: serów, pieczywa, kiszonych ogórków i smalcu.

Mamy nadzieję, że udział zagranicznych przedstawicieli naszej społeczności akademickiej w tym wydarzeniu i ich spotkanie z żywą kulturą wzbogacił ich doświadczenie pobytu w Polsce.

©2023 UBB. Wszystkie prawa zastrzeżone. Realizacja: OPTeam S.A.

fundusze.webp

polska.webp

ue.webp

Zapisano